Ioga i el sistema inmunològic

Diumenge 4 d’Abril del 2020 de 10h a 12h

IOGA I SISTEMA INMUNOLÒGIC

Tots sabem els canvis als que està exposat el nostre cos a l’hivern i durant els canvis d’estació: canvis de temperatura, escoles, virus, dietes ràpides, poques hores de sol (vitamina D), un ritme de vida accelerat … tot això ens debilita el sistema inmunitari.

També estem vivint actualment una època de refredats i diferents formes de grip i és important prendre certes mesures per protegir-nos més de l’habitual. Hem de prendre mesures per ser capaços de fer front i combatre els virus i prevenir les enfermetats activant el nostre pròpi sistema inmunològic.

El Ioga desde fa segles es coneix com una gran eina per enfortir les defenses i el sistema inmunitari. Una pràctica constant d’ Asanas i Pranayamas ajuda a activar el sistema inmunològic i preparar el cos per a combatre les enfermetats desde el més profund. La pràctica de postures físiques (Asanas), respiració (Pranayama), relaxació (Savasana) i meditació (Dyhana), beneficia a tots els sistemes corporals.

Moltes de les Asanas que es practiquen, per exemple les invertides o semi-invertides, augmenten la circulació de la linfa, líquid que circula per tot l’organisme recollint bacteries i virus i filtrant els patògens de la sang. També activen la circulació sanguínea al invertir el cos, i per tant, fent-la més òptima per a la neteja de toxines que circulen. Ja que el fluxe sanguini es veu activat, aquest arriba amb més facilitat als òrgans estimulant també la seva funció i neteja.

Les postures que porten a la columna vertebral a un moviment de torsió, les Asanas de torsió (parivrittas), ajuden en la depuració natural dels òrgans vitals, sobretot els òrgans del sistema digestiu al incidir el moviment directament sobre ells. Això és molt important ja que tenir un sistema digestiu sà i equilibrat és senyal d’un sistema inmunitari fort i per tant, d’un estat de salut òptim.

Les postures que ens obren el pit, Asanas d’extensió de la columna, estimulen el fluxe sanguini cap al timo, òrgan situat darrera del estèrnum i que és extremadament important per el creixement de les cèl.lules T, un tipus de glòbuls blancs que formen part del sistema inmunitari i es formen a partir de les cèl.lules mare a la mèdula ossea, i que són grans protectors del cos a les infeccions.

Les tècniques respiratòries que es treballen en el Ioga, són una de les millors eines per a mantenir-lo sà i òptim. El Pranayama ajuda a mantenir la capacitat i el funcionament dels pulmons, la qual cosa ajuda a prevenir moltes infeccions.

Tornant al sistema digestiu, anomenat Agni en Ioga, ja és coneixedor que l’intestí és el nostre segon cervell i depenent com estigui aquest, estarà la nostra salut. A l’intestí és on resideix el 70-80% de la nostra inmunitat, on es forma la serotonina, hormona del benestar i de la felicitat. L’Agni és el foc digestiu, porta a terme totes les activitats metabòliques, la temperatura corporal i la digestió. Quan més fort i òptim sigui l’Agni, més fort serà el nostre sistema inmunològic. Hi ha Pranayamas i Asanas específics per treballar i estimular el nostre Agni.

Amb el Ioga i la Meditació reduïm l’estrés i el nivell d’hormones de l’estrés (cortisol), a la vegada que equilibrem el sistema nerviós, la qual cosa té efectes directes sobre el nostre sistema inmune.

En aquest Taller treballarem tot això, ensenyarem un combinació bàsica d’exercicis i tècniques respiratòries dissenyades especialment per l’ activació del sistema inmunològic.

A la primera part del taller explicarem com funciona el sistema inmunològic i com a través del Ioga podem treballar-lo. Després farem una pràctica de 1h40 on combinarem Pranayamas (exercicis respiratòris) amb determinades seqüències de Hatha Yoga. Alguns d’aquests exercicis els podreu seguir practicant a casa. Al acabar prendrem una potent infusió Ayurvèdica per activar les defenses.

El taller el farem el proper dia 4 d’abril de 10h a 14h i l’aportació és de 10€ per alumnes del centre i 15€ sinó ets alumne.

És apte per a tothom, tant per a persones que tenen experiència en Ioga, com per a principiants. 

Per més informació i reserves podeu escriure un mail a cristina.uravioga@gmail.com a watsapp al 609.76.37.24

Namaste

Publicado en Tallers i Activitats y etiquetado , , , , , , .