IOGA TERAPÈUTIC

Una aplicació terapèutica del Ioga

Tirumalai Krishnamacharya


El Ioga és el procés de reemplaçar patrons vells per patrons nous i més apropiats

Cada persona està mecànicament organitzada de forma diferent. Tots tenim asimetries i anomalies en l’alineació dels nostres ossos o en la tensió muscular sense ser-ne conscients: per exemple genolls en valgo o forma de X, un hombro més alt que l’altre, peus plans o amb massa arc, curvatures escoliòtiques o altres deformacions espinals, problemes en la columna vertebral (hèrnies discals, degeneracions discals…), rigidesa o patologies articulars (artrosis, artritis, reuma…), anomalies en la posició de la pelvis i de les caderes, una tendència crònica a inclinar el cos cap endevant, contractures o tensions musculars, o potser lesions que necessiten recuperació o rehabilitació, etc. etc.

Totes aquestes anomalies en l’alineació òssia i articular desencadenen una resposta muscular i fascial (teixit connectiu: articulacions, lligaments, fascies, tendons) per a mantenir la funcionalitat del cos dins del desequilibri que, en menor o major mesura, tots patim.

Aquestes tensions miofascials i musculars i els conflictes mecànics articulars i ossis són els responsables, conjuntament amb una inadequada utilització del cos, de la gran part dels processos dolorosos i patològics del aparell locomotor.

Per aquest motiu i perque sempre hem estat sensibilitzats i molt respectuosos amb les possibilitats de cada alumne, disposes de classes grupals de Ioga Terapèutic, un Ioga molt suau que s’adapta a les necessitats de cada practicant. Tot i que el Ioga ja és terapèutic en sí mateix, en aquestes classes ens focalitzem en la vessant i aplicació més terapèutica del Ioga, començant per crear les bases sòlides i segures per a la correcta execució de les diferents postures i de les diverses tècniques: alineant el cos dels desequilibris que pateix, aprenent a respirar correctament i aprenent a relaxar-nos, facilitant el procés d’auto-coneixement i aprenentatge establint la pròpia freqüencia i intensitat de l’alumne, i a partir d’aquí, poder anar avançant i millorant respectant les dificultats i demanda de cada practicant.

En aquestes classes seleccionem els moviments i les Asanas/postures més adequades segons les característiques físiques i patològiques de cada persona i desde aquesta perspectiva, aconseguir evitar els moviments, postures i gestos que agravin l’estat de la persona i utilitzar aquells que millorin el seu estat d’equilibri corporal per afavorir la recuperació de les dolencies, lesions o patologies i prevenir les que en un futur podrien aparèixer. És per això que en aquestes classes treballem amb blocs, mantes, cintes i tot el material d’ajuda en funció de les necessitats i limitacions de cadascú.

Al ser una pràctica suau i sense esforços, és ideal per aquelles persones amb alguna patologia o limitació que no poden seguir les pràctiques més dinàmiques i fisiques i necessiten una pràctica més específica. Elaborem les classes per tal de que aquestes persones puguin millorar i fer un canvi real en la seva postura diaria i que desenvolupin la consciència del seu cos i la seva respiració, així com que millorin el seus estats psiquics i emocionals si aquests estan afectats, trobant pau i equilibri i millorant notablement l’estat de salut. Per tant, està també indicat per persones amb ansietat, depressió, estrés, insomni, hipertensió, migranya, asma, obesitat o altres disfuncions de caràcter psico-emocional.

Busquem una manera nova d’explorar-nos i de tractar la dolencia, patologia, problema, enfermetat o necessitat. Confiem plenament en l’inteligencia del cos per trobar el seu propi equilibri i força. El nostre objectiu és proporcionar les eines necessàries i adeqüades per tal de que cada persona pugui practicar Ioga d’una manera segura i eficaç i poc a poc establir una dinàmica de confiança amb el seu cos, prenent física i mentalment un paper actiu i protagonista.

Les classes són reduïdes i amb una atenció molt personalitzada. No és necessari tenir cap experiència prèvia en Ioga.